In memoriam

Den 31 mars 2010 gick Susa ur tiden. Susa var en Alaskan malamute som förutom att hon var min ständige följeslagare och draghjälp, även tjänstgjorde som utterhund för MyraNatur. Susa blev 10 år gammal.

Susa föddes den 26 november 1999 i Kågbo, Söderfors. Hennes föräldrar var aktiva draghundar. Susa har sökt utterspillning, grävt fram trafikdödade uttrar ur snödrivor, markerat färska utterspår och tyst legat vid min sida vid de tillfällen vi har haft närkontakt med uttrar. Hon stod även ut under de år jag jobbade på min avhandling. Kanske var det fältsäsongerna som gjorde det.
 
Även på sin sista dag utförde Susa ett utteruppdrag, denna gång under filminspelning för SVTs Mitt i Naturen. Det var när hon tidigt på morgonen fick rycka in för att markera om det var utter som rört sig några timmar tidigare på platsen som vi bevakat under natten, som jag förstod att hon var mycket dålig. Vid besök hos veterinär konstaterades det väntade, livmoderinflammation.
 
Susa var toppen som arbetskamrat och hon var framför allt en mysig familjemedlem. I tio år har det varit hon och jag i ur och skur, i storm och snöyra och i sol och värme. Susa var en robust hund som inte brydde sig om väder eller temperaturer. Under hela sitt liv drog hon mig på skidor och cykel med gott humör. Härliga rivstarter och efter ett par kilometer en energisnål takt som räckte till långa turer. Hon höll sig frisk och överlevde både ett ormbett i kinden och en juvertumör. De sista två åren visade hon ibland att hon hade ledont och under det sista året fick hon som pigg pensionär mest dra pulkan med ettåringen eller springa fritt bredvid sparken.
 
Susa, det är med stor saknad som jag tänker på dig och du kommer för alltid att finnas i våra minnen.
 
Din matte Johanna

Kommentarer

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Each email address will be obfuscated in a human readable fashion or (if JavaScript is enabled) replaced with a spamproof clickable link.

Mer information om formateringsmöjligheter