Skånska uttrars trygghet vid vägar kontrolleras

Varning för utter på väg över vägbanan. Foto: J Arrendal/MyraNatur.
Stenen i vattenbrynet får uttern att sluta klättra till det inbjudande brotaket och gena över vägen. Foto: J Arrendal/MyraNatur.
Under vecka 3 är vi på plats i Skåne och utvärderar den skånska uttersatsningen längs vägnätet. På uppdrag av Trafikverket Region Syd synar vi 50 åtgärder som utförts för att minska risken för att utter ska trafikdödas.

Det är en sk enklare utvärdering som vi genomför: ett engångsbesök till varje plats där vi bedömer funktion, konstruktion och huruvida utter och andra små och medelstora djur använder sig av åtgärderna. I det här länet är det lite extra roligt när man hittar spårtecken efter utter, i och med att uttern var borta under många årtionden i denna del av landet. Nu är den på väg tillbaka. Redan första dagen på plats har vi sett flera glädjande bevis på att arten finns där åtgärderna är gjorda. Detta är inte att se som ett bevis på att åtgärderna fungerar, men väl att det är viktigt att åtgärderna fyller sin funktion.

Kommentarer

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Each email address will be obfuscated in a human readable fashion or (if JavaScript is enabled) replaced with a spamproof clickable link.

Mer information om formateringsmöjligheter